Rezydencja Wilhelma Jünckego, ul. J.Goyki 1-3

Rozpoczęcie budowy w1894 roku, według projektu Johanna Heinricha Prochnowa.

Bogato zdobiony dwukondygnacyjny budynek z czteropiętrową wieżą, którego styl nawiązywał zarówno do popularnych w XIX wiecznym Sopocie motywów ludowych jak i elementów neogotyckich, wzniesiono dla bogatego kupca gdańskiego, właściciela składu win i kolekcjonera – Wilhelma Junckego. Poza pomieszczeniami z funkcjami mieszkalno-reprezentacyjnymi, dostosowanymi do potrzeb właścicieli, we wnętrzu zaplanowano również przestrzeń mieszkalno-użytkową dla służby. Wysoka piwnica, składająca się z kilku osobnych, obszernych pomieszczeń, mieściła, poza pokojami dla służących, pomieszczenia spiżarniane i miejsce do składowania win. Ściany wszystkich tych pomieszczeń, do wysokości około półtora metra od podłogi, wyłożone były ceramicznymi płytkami. Dolny ozdobny pas pojedynczych płytek bordiurowych oraz górny pas wieńczący okładzinę, złożony z dwóch rzędów bordiury rozdzielonych kwadratowymi płytkami z motywem bukietów kwiatów w wazonach, to holenderskie płytki malowane kobaltem, wytwarzane na przełomie XIX i XX wieku. Do dziś zachowało się około 50 fliz z motywem kwiatowym oraz około 200 płytek bordiurowych.

error: Elementy strony są chronione